Een bedrijfsongeval of arbeidsongeval kan ernstige gevolgen hebben wanneer u dit mee maakt. Het kan leiden tot lichamelijk letsel, mentale trauma’s en financiële onzekerheid. Ons ervaren team van letselschadeadvocaten en juristen weet precies welke wet- en regelgeving van toepassing is in uw situatie. Wij zorgen voor de beste letselschadevergoeding. Met de juiste bewijsstukken en de juiste juridische hulp is de kans namelijk groot op een schadevergoeding.
Bedrijfsongeval of arbeidsongeval gehad: wat nu?
Weten waar u staat en wat u kunt verwachten? Doe de gratis letselschadecheck!
Lees meer over de situatie die op u van toepassing is:
- Zorgplicht werkgever
- Melding bij de inspectie SZW
- Fout van een collega
- Wat moet u bewijzen?
- Schadevergoeding
- Verzekering
- Meer weten? Vragen? Neem gerust contact op
Zorgplicht werkgever
Uw werkgever heeft een zorgplicht. Die zorgplicht betekent dat hij er alles aan moet doen om u veilig te kunnen laten werken. Er zijn heel veel regels over veilig werken. Denk bijvoorbeeld aan de Arbeidsomstandighedenwet (de Arbowet). De werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek en een veilige werkomgeving. Dat gaat over lichamelijke veiligheid, maar ook over een pestvrije werkomgeving.
Ongevallen op het werk gebeuren heel vaak. Denk aan ongevallen in de bouw, in de haven of in het vrachtverkeer. Maar ook bij een kantoorbaan komen er ongelukken voor.
Het beste wat u kunt doen wanneer u letselschade heeft opgelopen? Doe de gratis letselschadecheck!
Melding bij de Inspectie SZW
Volgens de Arbowet moet een werkgever een arbeidsongeval onder bepaalde voorwaarden melden bij de Inspectie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Als u opgenomen bent of bent geweest in een ziekenhuis of blijvend letsel heeft, dan moet uw werkgever dat in ieder geval melden. Sommige bedrijven kennen ook de plicht tot melden als een medewerker met een ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Doet uw werkgever in strijd met de regels geen melding bij de inspectie? Dan kan hij hoge boetes krijgen.
Fout van een collega
Een werkgever is ook aansprakelijk voor een fout van een collega van u. Dan hoeft u die collega niet zelf aan te spreken, maar kunt u uw werkgever aanspreken. Als het goed is, is een werkgever verzekerd voor arbeidsongevallen.
Heeft u letsel opgelopen door toedoen van een collega? Neem contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken. Bel ons op 0172 – 42 70 74.
Wat moet u bewijzen?
Wie moet wat bewijzen? U moet bewijzen dat u tijdens het werk een ongeval heeft gehad. Als dat vast staat, dan moet daarna de werkgever bewijzen dat hij er alles aan gedaan heeft om voor een veilige werkplek te zorgen.
De werkgever kan alleen aan aansprakelijkheid ontkomen als u iets opzettelijk (of bewust roekeloos) heeft gedaan. Maar dát neemt een rechter niet snel aan. De werkgever kan u geen ‘eigen schuld’ tegenwerpen. Dat mag niet.
Het is belangrijk dat u het juiste bewijs verzamelt. Volg daarvoor de volgende stappen:
- Verzamel eerst al het bewijs;
- Maak foto’s van het ongeval;
- Maak foto’s van het kenteken van de auto’s om u heen;
- Maak foto’s van de omgeving. Vraag de namen en telefoonnummers van getuigen;
- Kijk of er op de plaats van het ongeluk camera’s hangen. Die camerabeelden blijven maar kort bewaard. Ga naar het bedrijf en vraag om een kopie van de beelden. Krijgt u die niet vraag dan of u met uw telefoon een film van de film mag maken;
- Stel zo veel mogelijk bewijs veilig. Kijk op internet of er iets geschreven is over het ongeluk. Bij dit soort berichten staan ook vaak foto’s die u kunt bewaren.
Schadevergoeding
En als u door het ongeval schade heeft geleden, dan moet de werkgever die dus vergoeden. Wij staan u bij in dit proces. Vul het contactformulier in, neem telefonisch contact met ons op via 0172 – 42 70 74 of stuur ons een bericht via WhatsApp
Verzekering
Een bedrijf heeft doorgaans een goede aansprakelijkheidsverzekering of motorrijtuigenverzekering. Het kan zijn dat die niet voldoende dekking heeft voor bepaalde ongevallen. Daarvoor is de WEGAS-verzekering in het leven geroepen voor werkgevers. WEGAS, soms ook WEGAM genoemd, staat voor Werkgeversaansprakelijkheid Motorrijtuigen. Wilt u hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op.
Meer weten? Vragen? Neem gerust contact op
Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel: 0172 – 42 70 74. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op. U kunt ons ook altijd een berichtje sturen via WhatsApp.