De landelijke staking streekvervoer is begonnen!

Arbeidsrecht werkgever
Blog
27 juni 2018

Door een landelijke stakingsdag bij het streekvervoer rijdt er vandaag beperkt openbaar vervoer. Aan de stakingsacties doen Connexxion, Arriva, Qbuzz, Keolis, EBS en HERMES mee. Ook regionale treinlijnen in Limburg en rond Amersfoort, Zwolle en Arnhem rijden niet. Het stadsvervoer in Amsterdam (GVB) en het stadsvervoer in Den Haag (HTM) vallen niet onder de actie. In Rotterdam rijdt een deel van de bussen niet. De trams rijden wel.

Hoelang de staking zal duren, is nog onduidelijk. Vakbond CNV zegt tot en met vrijdag te staken en daarna te bekijken of verdere acties nodig zijn. FNV kondigt een staking voor ”onbepaalde tijd” aan, die tot en met zondag kan duren.

De werknemers staken omdat zij ontevreden zijn over de werkdruk. Ze leggen het werk neer om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen.

Hebben stakende werknemers recht op loon?

Hoofdregel: ‘geen arbeid, geen loon’

De hoofregel is dat een werknemer die niet werkt ook geen recht heeft op salaris. Bij staking werkt een werknemer niet dus heeft een werknemer in principe geen recht op loon.

Uitzondering

Toch kan een werknemer soms wel recht hebben op salaris. Als de staking is georganiseerd door vakbonden, krijgen stakende werknemers die aangesloten zijn bij die organiserende vakbond, meestal een vergoeding uit de stakingskas. Dit wordt ook wel een ‘stakingsuitkering’ genoemd.

Werknemers die (nog) geen lid zijn van een vakbond, kunnen tijdens een stakingsactie lid worden van een organiserende vakbond. Zij hebben meestal dan alsnog recht op een aangepaste (lagere) stakingsuitkering, maar verplichten zich vaak wel ten minste een jaar lid te blijven van deze organiserende vakbond.

Werkwillige werknemers

Er zijn natuurlijk ook altijd werknemers die niet willen mee staken maar gewoon willen doorwerken. Een door de vakbonden georganiseerde grootschalige staking heeft meestal het doel betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen voor álle werknemers. Een werknemer, die niet lid is van een organiserende vakbond en dus geen aanspraak kan maken op een stakingsuitkering, en die niet mee staakt maar gewoon wil werken, heeft toch geen recht op loon als hij door een grootschalige staking simpelweg niet kan werken. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat een georganiseerde collectieve staking voor rekening van de werknemers als totaliteit komt, omdat de staking ook in het belang is van niet-stakende werknemers.


Wilt u meer informatie over de juridische positie van een werkgever en/of werknemer bij stakingsacties van de vakbonden? Neem gerust contact met mij op via tel. 0172 – 42 71 94 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Ontslag op staande voet terecht?

    8 maart 2024

    Ontslag op staande voet terecht?

    Een ontslag op staande voet blijft niet vaak in stand, maar wanneer is dit wel […]


    Lees meer ›
    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    25 september 2023

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


    Lees meer ›
    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    21 september 2023

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


    Lees meer ›