Vanwege de toenemende vergrijzing heeft de regering de afgelopen jaren diverse regelingen opgezet om werkgevers te stimuleren werknemers in dienst te houden, als die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Omdat voor veel werkgevers niet duidelijk is wat hiervan de mogelijke arbeidsrechtelijke consequenties zijn, licht ik in dit artikel de recente aanpassingen toe.
In veel cao’s en arbeidsovereenkomsten is bepaald dat de arbeidsovereenkomst van een werknemer automatisch eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Onder de huidige Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is een dergelijk pensioenontslagbeding nog steeds mogelijk.
Zonder UWV of rechter
Als u er als werkgever vervolgens voor kiest om het dienstverband met een oudere werknemer (stilzwijgend) voort te zetten na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, kan het ontslag van deze werknemer sinds 1 juli 2015 plaatsvinden zonder tussenkomst van het UWV of de kantonrechter. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat er al sprake was van een arbeidsovereenkomst vóór het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De werkgever is dan geen transitievergoeding verschuldigd aan de oudere werknemer.
In dienst na AOW-leeftijd?
Deze situatie dient overigens te worden onderscheiden van de situatie waarin de arbeidsovereenkomst pas is aangegaan ná het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van een werknemer. In deze situatie heeft de werkgever wel toestemming nodig van het UWV voor de opzegging van de arbeidsovereenkomst.
Loondoorbetaling bij ziekte
Daarnaast is sinds 1 januari 2016 de Wet Werken Na AOW-gerechtigde Leeftijd in werking getreden. Op grond van deze wet heeft een werknemer na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd nog slechts gedurende 6 weken recht op loondoorbetaling tijdens ziekte, in plaats van de gebruikelijke 2 jaar. Ook zijn de re-integratieverplichtingen voor deze werknemers aanmerkelijk verlicht.
Opzegtermijn
Bovendien kan een werkgever voor deze groep van werknemers de opzegtermijn beperken tot één maand, ongeacht de duur van de arbeidsovereenkomst.
Maximum aantal contracten
Verder geldt op basis van deze wet een afwijkende ketenbepaling bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Zo kunnen er bij een pensioengerechtigde werknemer maximaal zes contracten in maximaal vier jaar worden aangegaan, voordat er een vast dienstverband ontstaat. Bij werknemers die nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, is dit onder de WWZ beperkt tot maximaal drie contracten in maximaal 2 jaar.
Hobbels weggenomen
Met deze maatregelen heeft de regering een aantal belangrijke hobbels voor werkgevers weggenomen om oudere werknemers na hun pensioengerechtigde leeftijd in dienst te houden, dan wel in dienst te nemen.
Deze maatregelen, tezamen met de behoefte van veel oudere werknemers om ook na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd nog betrokken te zijn in het arbeidsproces, hebben ervoor gezorgd dat doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd steeds populairder wordt.
Doe er uw voordeel mee!
Wilt u meer weten over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor uw bedrijf, neem dan contact met mij op via tel. 0172-427194 of vul het contactformulier in.