Minister komt met regeling voor compensatie van transitievergoedingen

Arbeidsrecht werkgever
Blog
4 juni 2018

Al jaren zorgt het voor problemen en kritiek: de loondoorbetalingsplicht tijdens ziekte. Daarom kondigde de regering in 2016 maatregelen aan om bepaalde knelpunten voor werkgevers te verminderen.

Hierover schreven wij in eerdere blogs op 21 april (Aanpak knelpunten arbeidsmarkt…) en 23 december 2016 (update aanpak loondoorbetaling bij ziekte). Eén van die maatregelen, die gaat over de transitievergoeding voor zieke werknemers, is onlangs verder uitgewerkt door Minister Koolmees.

Hoe zit het ook alweer?

Een zieke werknemer kan in principe niet ontslagen worden. Er zijn echter situaties waarin de werknemer ziek is, maar hij toch uit dienst moet. Zo kan een werkgever besluiten het tijdelijke contract van een zieke werknemer niet te verlengen. Daarnaast kan een werkgever voor een vaste werknemer die 2 jaar (onafgebroken) ziek is een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Is de werknemer in één van beide gevallen 2 jaar of langer in dienst, dan moet de werkgever, sinds 1 juli 2015, een transitievergoeding aan de werknemer betalen.

Problemen

Vooral bij een lang dienstverband kan de transitievergoeding hoog zijn. Voor sommige werkgevers is dit een reden om de arbeidsovereenkomst na 2 jaar ziekte niet te ontbinden, maar stil te laten voortbestaan (‘slapende dienstverbanden’). Op die manier hoeft de werkgever geen loon meer te betalen aan de zieke werknemer (want dat hoeft niet meer na 2 jaar ziekte) én ontwijkt hij de transitievergoeding (want de werknemer gaat niet uit dienst).

Hoewel de rechter zegt dat dit niet in strijd met het recht is (zie deze uitspraak uit augustus 2017), vindt de Minister het een onwenselijke situatie.

Wat houdt de concept-regeling in?

Om dergelijke situaties voortaan te voorkomen, introduceert Minister Koolmees een compensatieregeling. Betaalt de werkgever een (transitie)vergoeding aan zijn zieke werknemer omdat hij de arbeidsovereenkomst

  1. opzegt/ ontbindt óf
  2. niet verlengt óf
  3. beëindigt door middel van een beëindigingsovereenkomst

dan zal de werkgever vanaf 1 april 2020 het UWV om een compensatie kunnen vragen. Dit zal hij moeten doen binnen 6 maanden na de (laatste termijn-) betaling van de vergoeding aan de werknemer. De compensatie zal net zo hoog zijn als de (transitie)vergoeding die is betaald. Dit is anders als de betaalde (transitie)vergoeding hoger is dan het loon dat tijdens de ziekteperiode is doorbetaald. In dat geval zal het UWV tot het bedrag dat aan loon is doorbetaald, compenseren.

Het UWV zal een formulier ontwikkelen waarmee de werkgever de compensatie kan aanvragen. Verder zal de werkgever een aantal stukken moeten aanleveren, zoals een kopie van de arbeidsovereenkomst, stukken waaruit de beëindiging blijkt en het bewijs van betaling van de transitievergoeding. Het UWV zal binnen acht weken een beslissing over de compensatie moeten nemen. Tegen deze beslissing zal vervolgens bezwaar en beroep open staan.

Voor welke gevallen geldt de concept-regeling?

De compensatieregeling zal gaan gelden voor (transitie)vergoedingen die op of na 1 april 2020 betaald zullen worden. Aan oudere gevallen is echter ook gedacht. Heeft een werkgever tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 een (transitie)vergoeding betaald, dan kan hij deze tussen 1 april 2020 en 1 oktober 2020 aanmelden bij het UWV. Binnen 6 maanden zal het UWV dan beslissen of de betaalde vergoeding wordt gecompenseerd.

Waar komt het geld voor de compensatie vandaan?

De compensaties zullen vanuit het Algemeen werkloosheidsfonds (Afw) worden betaald. Daar staat tegenover dat werkgevers per werknemer 0,1% meer premie aan het Afw zullen moeten afdragen. De Minister erkent deze verhoging van de algemene financiële verplicthtingen voor werkgevers, maar benadrukt dat de regeling in individuele gevallen een significante verlaging van de kosten zal opleveren.

Wordt vervolgd

De conceptregeling is op 28 mei 2018 naar de Tweede Kamer gestuurd en is momenteel daar in behandeling. Het zal nog enige tijd duren voordat we weten of de concept-regeling een definitieve wet wordt en zo ja, hoe deze er precies uit komt te zien. Wij houden u op de hoogte.

Gerelateerde blogs

Ontslag op staande voet terecht?

8 maart 2024

Ontslag op staande voet terecht?

Een ontslag op staande voet blijft niet vaak in stand, maar wanneer is dit wel […]


Lees meer ›
Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

25 september 2023

Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


Lees meer ›
Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

21 september 2023

Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


Lees meer ›