Wat moet een werkgever doen als de re-integratie van een zieke werknemer stil ligt door de coronacrisis? Komt hij in de knoei met de termijn van twee jaar die daarvoor geldt? In dit artikel lichten we toe hoe het UWV daarmee omgaat.
Laten we maar meteen beginnen met de oplossing van het UWV: de uitkeringsinstantie gaat maatwerk leveren. Maar hoe zit dat precies? Laat ik beginnen uit te leggen hoe de situatie normaal gesproken is.
Uitkering en ontslag
Na 104 weken arbeidsongeschiktheid eindigt de wachttijd. Dan heeft de werknemer de mogelijkheid een WIA-uitkering aan te vragen en dan heeft de werkgever de mogelijkheid een ontslagvergunning aan te vragen. Het UWV beoordeelt vervolgens of de werkgever voldoende heeft gedaan om de werknemer te kunnen laten re-integreren op het werk.
Onvoldoende gedaan door werkgever?
Als deze verplichtingen onvoldoende zijn geweest, kan het UWV de werkgever een loonsanctie opleggen voor een derde ziektejaar. Een werkgever moet dan nog een jaar langer het loon tijdens ziekte doorbetalen en alsnog de nodige inspanningen leveren om wellicht alsnog tot een succesvolle re-integratie te komen. Dit kan een behoorlijke financiële strop zijn.
Re-integratietrajecten op pauze
Sommige werkgevers maken zich dan ook zorgen hoe deze inspanningen worden beoordeeld, nu sommige re-integratie trajecten door de crisis stilliggen, bijvoorbeeld omdat de onderneming verplicht gesloten is vanwege de coronamaatregelen.
Het UWV heeft daarom op haar website een aanvulling op de Werkwijzer Poortwachter gepubliceerd. Het UWV laat weten dat zij vanwege de crisis coulant zal zijn en maatwerk zal toepassen waar nodig. Zij zal per geval beoordelen of er om geldige redenen (tijdelijk) geen re-integratie inspanningen zijn geleverd.
Stroeve re-integratie of conflict?
Heeft u vragen over de re-integratie van uw zieke werknemer? Of is er wel een mogelijkheid tot re-integratie maar verloopt deze vanwege de crisis stroever dan normaal of dreigt er een conflict? Neem dan gerust contact op met onze sectie arbeidsrecht.
Wilt u meer weten?
Neem contact op met onze specialisten arbeidsrecht via tel. 0172 – 42 71 94 of vul het contactformulier in.