Eigen straatje sneeuwvrij maken weer verplichten

Bouw- en vastgoedrecht
Blog
13 januari 2010

De wereld buiten is wit en spiegelglad. Voetgangers schuifelen voorbij op zoek naar de wakken in de ijsmassa op de stoep. Vroeger werd ik met een zak zout en een sneeuwschuiver de straat op gestuurd. Waar zijn de ijverige Alphenaren met hun sneeuwschuivers?

Vroeger werd het als een burgerplicht beschouwd om je stoep ijsvrij te houden. Om de burgers aan deze plicht te herinneren, stond deze verplichting, op straffe van een boete, ook in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Gemeenten maken zo’n APV aan de hand van een modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

In modernere tijden paste volgens de VNG de sneeuwruimplicht niet meer. Het zou niet te handhaven zijn, was het argument. Niet te handhaven? Je stuurt een ambtenaar op pad met een bonnenboekje en leren zolen. Bij elk huis waar hij onderuit gaat over een witte ijsmassa, doet hij een bonnetje in de bus. Dat lijkt me niet heel moeilijk!?

Wat staat er dan nog wel in de Alphense APV? “Het is verboden bij vorst of dreigende vorst water op de weg te werpen…” Ik ken weinig mensen die bij -10 graden Celsius hun auto wassen. Bovendien verbiedt ook de Wegenverkeerswet dat je gevaar op de weg veroorzaakt. Je mag dus ook volgens de Wegenverkeerswet je auto niet wassen als je daarmee een schaatsbaan naar het dichtstbijzijnde putje vormt.

Het opnemen van dit verbod in de APV, is dus overbodig. In plaats daarvan had ik liever een sneeuwruimplicht gezien en die ambtenaar met leren zolen. Maar dat vond de VNG niet nodig. Diezelfde VNG riep vervolgens in december 2009 wel alle burgers op om hun stoepjes sneeuw- en ijsvrij te houden.

Minister Ter Horst heeft zich met Oud en Nieuw beklaagd over de mentaliteit van een relatief kleine groep relschoppers. Ik maak me echter meer zorgen om de Nederlanders die en masse hun stoepjes niet meer vegen. Misschien kunnen de relschoppers via het snelrecht een taakstraf krijgen. Dan mogen ze alle Nederlandse stoepje schoon gaan maken. Dan moet alleen niet net het zout op zijn.

Wilt u hier nu al meer over weten? Bel mij gerust op tel. 0172 – 42 41 72 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Wild west op de woningmarkt

    26 april 2022

    Wild west op de woningmarkt

    Ik werd gebeld door een teleurgestelde koper. Hij had een mooie woning op Funda gevonden. […]


    Lees meer ›
    VvE aansprakelijk voor valpartij op glibberige hellingbaan appartementencomplex

    12 april 2022

    VvE aansprakelijk voor valpartij op glibberige hellingbaan appartementencomplex

    Advocaat letselschade Guido van der Corput schrijft in dit artikel over een val van een […]


    Lees meer ›
    Conflict over bomen, takken en wortels | Bomenrecht

    16 september 2021

    Conflict over bomen, takken en wortels | Bomenrecht

    Weet u hoeveel bomen er in Nederland staan? Ongeveer 160 miljoen! Minister Schouten van LNV […]


    Lees meer ›