Familie van op huwelijksreis overleden vrouw blijft met lege handen achter…

Erfrecht
Blog
28 mei 2020

Een jaar geleden schreef ik een artikel over een bijzondere uitspraak van de rechtbank over een echtpaar dat tijdens hun huwelijksreis op de Dominicaanse Republiek – na het eten van giftige vis – vlak na elkaar overleed (Gelijktijdig overlijden? Hoe zit het met de erfenis?).

De rechtbank deed destijds een uitzonderlijke uitspraak, waarbij – ondanks het eerder overlijden van de vrouw – de familieleden van de vrouw als erfgenamen werden aangemerkt en niet haar man die een halfuur later overleed. De rechtbank oordeelde dat het niet redelijk zou zijn dat de familie van de vrouw niets zou krijgen.

Wel of niet uitzonderlijk

De familie van de man stelde hoger beroep in tegen de uitspraak. Het gerechtshof komt op 12 mei 2020 dus tot een ander oordeel dan de rechtbank en haalt de uitspraak van de rechtbank onderuit. Het gerechtshof overweegt dat er alleen onder uitzonderlijke omstandigheden afgeweken kan worden van het erfrecht zoals dit in het wetboek staat beschreven.

In dit geval vindt het gerechtshof dat het geen uitzonderlijke situatie betreft. Daarnaast heeft de wetgever vergelijkbare situaties in acht genomen bij het opstellen van de wet. (Lees de volledige uitspraak hier)

Rechtszekerheid is belangrijk

Het gerechtshof stelt dat rechtszekerheid een belangrijke rol speelt bij deze uitspraak, omdat het voor iedereen duidelijk moet zijn op wie de goederen van de nalatenschap zijn overgegaan. Het gerechtshof oordeelt daarom dat het niet onaanvaardbaar is dat het vermogen van de vrouw terechtkomt bij de erfgenamen van de man. Het vermogen van de vrouw komt dan ook geheel terecht bij de familie van de man. De familie van de vrouw blijft alsnog met lege handen achter…

Had dit voorkomen kunnen worden?

Ja. Dit had voorkomen kunnen worden als de vrouw een testament had laten opstellen waarin zij had laten opnemen dat haar nalatenschap naar haar familie zou gaan als haar echtgenoot binnen 30 dagen na haar zou overlijden. In theorie is dat een eenvoudige oplossing. De praktijk leert echter dat veel mensen in de verliefde roes van een bruiloft en huwelijksreis niet als eerste denken aan een testament. ‘Dat overkomt ons niet’ en ‘Dat komt later wel’ zijn daarbij de voornaamste argumenten… Begrijpelijk. Toch is het verstandig om ook dit soort moeilijke onderwerpen aan de orde te brengen.


Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact op met onze familierechtadvocaten via tel. 0172 – 42 71 95 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Verdachte pinopnames voor overlijden

    16 oktober 2023

    Verdachte pinopnames voor overlijden

    Het komt ontzettend vaak voor: een van de erfgenamen beschikt over een bankpas van de […]


    Lees meer ›
    Heeft Rachel Hazes wel recht op erfenis André Hazes sr.?

    2 februari 2023

    Heeft Rachel Hazes wel recht op erfenis André Hazes sr.?

    UPDATE 23 februari 2023: de voorzieningenrechter heeft in kort geding aangegeven dat de weduwe van […]


    Lees meer ›
    Advocaatkosten bij conflict over erfenis

    14 juni 2022

    Advocaatkosten bij conflict over erfenis

    Geschil over de erfenis? Als u verzekerd bent worden de advocaatkosten mogelijk vergoed. Wanneer er […]


    Lees meer ›