Twee ongevallen na elkaar: wat dan?

Loonschade
Blog
10 februari 2022

Dit is het verhaal van een vrouw die een verkeersongeval kreeg én kort daarna van de trap viel. Zij kon daarna geruime tijd niet werken. Gebeurtenissen die impact hadden op haar leven. In dit artikel neemt advocaat Karin Nijman u mee in de (juridische) gang van zaken in dit proces.

Op 2 februari vorig jaar werd Janita van achteren aangereden. Ze zag de klap niet aankomen, want ze lette op het verkeer vóór haar dat langzamer ging rijden. Haar auto was total-loss. Ze kwam er zelf wonderwel goed vanaf, vond ze.

Maar in de dagen na het ongeval werden de klachten van Janita steeds erger. Barstende hoofdpijn; stijve nek; naar rechts kijken lukt bijna niet; tintelend gevoel in haar rechterhand en enorme spierpijn overal in haar lijf. Haar huisarts liet foto’s maken. Gelukkig had ze niets gebroken. Maar werken lukte niet.

Duizelig van trap gevallen

Twee weken later meldde ze bij de huisarts dat het de goede kant op ging. Haar klachten namen langzaam af en Janita was positief over haar herstel. Ze hield wel last van duizelingen en had het gevoel dat ze diepte niet altijd goed kon bepalen. Ze ging weer halve dagen werken. Maar toen Janita op 5 april, na een dag werken, moe thuiskwam, duizelde het haar en viel ze van de trap af. Ze liet zich in het ziekenhuis nakijken, maar gelukkig had ze weer niets gebroken. Wel had ze een forse klap op haar hoofd gemaakt. Na dit nieuwe ongeluk viel Janita volledig uit voor haar werk.

Revalidatieproces

Na meerdere bezoeken aan de bedrijfsarts startte Janita een multidisciplinair revalidatieproces. Tijdens deze interventie bleek dat het herstel maar mondjesmaat vooruitging. Janita bleef gedurende een lange tijd nog volledig arbeidsongeschikt. Vanaf oktober kon Janita pas weer langzaamaan gaan deelnemen aan het arbeidsproces. Zes maanden na het laatste ongeluk kon Janita weer volledig aan de slag.

Regresrecht en letselschade

In de tussentijd werd de zaak via de bedrijfsarts en in overleg met de werkgever van Janita, aan mij voorgelegd. Ik ben advocaat bij Berntsen Mulder Advocaten en gespecialiseerd in regresrecht en letselschade. Wij gingen aan de slag met de regreszaak voor de werkgever. Over de periode dat Janita arbeidsongeschikt was, kon de werkgever het nettoloon terugvorderen. Maar ook de re-integratiekosten, zoals de kosten van de interventie en de kosten van de bedrijfsarts en zelfs de kosten van de tijd die de werkgever besteedde aan de re-integratie.

Verzekeraar wil maar deel schade betalen

De WAM-verzekeraar van de auto die bij Janita achteropgereden was, moet de letselschade van Janita en de loonschade van haar werkgever betalen. Na de aansprakelijkstelling erkende de verzekeraar de aansprakelijkheid vlot. De schade tot 5 april, het moment dat Janita van de trap viel, wil de verzekeraar wel betalen. Maar vanaf 5 april wil de verzekeraar de schade niet meer vergoeden.

Causaal verband doorbroken

Was dat terecht? De verzekeraar stelde dat het ‘causaal verband doorbroken was’. De val van de trap zou een nieuwe gebeurtenis zijn. Daar was de verzekeraar niet meer voor aansprakelijk.

In het zogenaamde ‘deurmat-arrest’ (lees uitspraak hier: ECLI:NL:HR:2014:2895) werd bepaald dat ook als iemand na een eerder ongeval (aanrijding door een heftruck), struikelt door instabiliteit als gevolg van dat eerste (knie)letsel, dat het struikelen óók een gevolg is van het eerste ongeval en dat de schade ook vergoed moet worden.

De verzekeraar moest dus alle schade van de werkgever vergoeden, ook de schade na de val van de trap. De hele loonschade van de werkgever werd uiteindelijk vergoed inclusief de re-integratiekosten en de kosten van de arbodienstverlener.
En hoe gaat het met Janita? Met haar gaat het gelukkig weer goed.

Samenwerking

Als advocaat bij Berntsen Mulder Advocaten ondersteun ik organisaties bij het verhaal van hun loonschade. Ook staan wij werknemers bij met het verhalen van hun letselschade. Door snel met een loonschadezaak aan de slag te gaan, verloopt het traject vlot en voor zowel werkgever als werknemer kunnen we het optimale resultaat bereiken. Dat doen wij vaak met ondersteuning van HumanCapitalCare en ArboNed.

Gerelateerde blogs

Werkgever moet werknemer wijzen op premievrijstelling pensioen

25 augustus 2022

Werkgever moet werknemer wijzen op premievrijstelling pensioen

Uw werknemer wordt aangereden. Hij/zij raakt blijvend arbeidsongeschikt. De HR-deskundige ziet een berg werk op […]


Lees meer ›
Medewerker zorginstelling mishandeld: werkgeversaansprakelijkheid en loonregres?

19 april 2022

Medewerker zorginstelling mishandeld: werkgeversaansprakelijkheid en loonregres?

Mevrouw Jansen is dement. Zij valt in het verzorgingshuis een verpleegkundige aan. De verpleegkundige loopt […]


Lees meer ›
Twee ongevallen na elkaar: wat dan?

10 februari 2022

Twee ongevallen na elkaar: wat dan?

Dit is het verhaal van een vrouw die een verkeersongeval kreeg én kort daarna van […]


Lees meer ›