← Terug

Sportongeval

Letselschade

Sporten is goed voor de gezondheid. Maar niet altijd. Bijvoorbeeld als uw tegenspeler iets te enthousiast met zijn hockeystick tegen de bal wil slaan en daarbij keihard uw enkel raakt. Of als hij u bij een voetbalwedstrijd tackelt, waardoor u uw been breekt.


Kunt u schadevergoeding eisen?

U kunt uw schade alleen vergoed krijgen, als het handelen van uw medespeler zo erg is dat u dat niet van hem/haar hoefde te verwachten.

In een sport- en spelsituatie is gedrag niet zo snel ‘onrechtmatig’. Als u op straat iemand met een hockeystick slaat, dan staat al snel vast dat dit ‘onrechtmatig’ is en dan moet de dader alle schade van het slachtoffer vergoeden. Maar als ditzelfde gebeurt op het hockeyveld, dan zullen er meer vragen komen. Kreeg de speler een rode kaart? Waar was de bal toen de speler sloeg?


Wat zijn de spelregels?

Belangrijk is wat u van de ander mag verwachten binnen de regels van de sport. Ligt zijn of haar handelen binnen het normale verwachtingspatroon? Dan krijgt u uw schade niet vergoed. Als uw tegenstander bijvoorbeeld tijdens het tennissen ballen over het net slaat en er een bal ongelukkig tegen uw hoofd komt, dan is er geen grond voor schadevergoeding.
Overtreedt uw medespeler met opzet de spelregels, dan hoeft u daar niet op bedacht te zijn en kan het een onrechtmatige daad zijn.


Advies: verzamel bewijs

Als u door toedoen van iemand anders letsel oploopt bij sport of spel, moet u bewijzen dat die ander gedrag vertoonde dat u niet hoefde te verwachten. Bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit getuigenverklaringen, wedstrijdverslagen van scheidsrechters (rode kaart) of beeldopnamen.


Elke zaak is anders

Bij zaken die gaan over letselschade door het sporten, is elke zaak anders. Juristen hebben daar een term voor: het komt aan op de concrete omstandigheden van het geval. We kunnen dus pas iets zinnigs zeggen over uw situatie als we er meer over weten. Neem dus vooral contact op en wij laten weten of wat haalbaar is in uw geval.

Voorbeeld: Tijdens een voetbalwedstrijd heeft X door een sliding / tackle van Y zijn kuitbeen en zijn scheenbeen gebroken. De rechtbank Rotterdam oordeelde op 8 oktober 2024 dat Y niet aansprakelijk was. X kon gezien de sport- en spelsituatie tot op zekere hoogte een verkeerd getimede tackle verwachten. In deze zaak kwam niet vast te staan dat Y doelbewust het risico heeft genomen dat zijn tackle X letselschade zou toebrengen. Zie voor de hele uitspraak deze link: ECLI:NL:RBROT:2024:9369. Hoewel dit om ernstig letsel ging, kwam niet vast te staan dat Y een te groot risico genomen had. In deze zaak was een belangrijk gegeven dat X op het moment van de tackle van Y de bal had. Als Y deze tackle ingezet zou hebben zonder dat X de bal had, was de uitkomst waarschijnlijk anders geweest.


Hulp bij verhalen van schadevergoeding

Wij kunnen voor u de materiële- en immateriële schade verhalen op de aansprakelijke partij. Wij helpen u graag op weg bij uw herstel en het verhaal van uw kosten.
Heeft u vragen? U kunt direct telefonisch contact met ons opnemen via 0172 – 42 70 74 of u kunt het contactformulier invullen. Op werkdagen kunt u ook met ons chatten (rechts onder op deze pagina).

U kunt nog meer lezen via deze link.


Meer weten? Vragen? Neem gerust contact op

Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel: 0172 – 42 70 74. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.




    Laat onze specialisten u helpen