← Terug

Vergoedingen

Letselschade

Wat zijn buitengerechtelijke kosten?

Als u een ongeval krijgt en hierbij letsel en schade oploopt, wilt u uw schade verhalen op de veroorzaker van het ongeval, of beter gezegd op diens aansprakelijkheidsverzekeraar. Maar letselschade is een complexe materie. Dat kunt u niet alleen. In de meeste gevallen zult u een deskundige belangenbehartiger moeten inschakelen. Dat kost geld. De kosten van uw belangenbehartiger worden buitengerechtelijke kosten genoemd. Dat zijn dus de kosten zolang het buiten de rechter blijft. Maar hoe vaak is dat?

Ongeveer 95% van de letselschadezaken regelen we buiten de rechter. Uw belangenbehartiger of advocaat onderhandelt namens u met de verzekeraar. Alleen als zij er niet uit komen, begint een rechtszaak. De juridische kosten heten dan proceskosten. Dat gebeurt zelden.

Verder praten 0172 – 42 70 74

Wie moet de advocaatkosten betalen?

De aansprakelijke partij moet uw kosten betalen. Uw ziektekosten, smartengeld, verlies aan verdienvermogen. Ook uw advocaatkosten moet de aansprakelijke partij betalen. De buitengerechtelijke zijn net als ziektekosten ook gewoon kosten die voor u betaald worden na een ongeval. Zonder ongeval had u geen schade gehad en dus ook geen belangenbehartiger hoeven inschakelen om uw schade vergoed te krijgen. Daarom moet de verzekeraar van de wederpartij de buitengerechtelijke kosten betalen. Meestal krijgt u niet eens een rekening en dient uw belangenbehartiger zijn of haar nota direct bij de verzekeraar in.

Wat zegt de wet hierover?

Artikel 6:96 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat het slachtoffer naast zijn ongevalsschade, de kosten om de schade en aansprakelijkheid vast te stellen en kosten om buiten de rechter om schadevergoeding te krijgen ook kan claimen.
U kunt dus gewoon een belangenbehartiger inschakelen en de verzekeraar moet die kosten betalen. Het gaat dan om redelijke kosten. Als u dus een uur per dag met uw advocaat belt, dan mag de verzekeraar paal en perk aan de nota’s stellen. Uw belangenbehartiger of advocaat houdt dat zelf in de gaten. Wilt u meer weten hoe dit proces er uit komt te zien? Neem dan contact met ons op. Wij zijn telefonisch te bereiken op 0172 – 42 70 74.

Maar wat als de aansprakelijkheid niet volledig wordt erkend?

Wat nu als de verzekeraar maar voor 50% de schade hoeft te vergoeden? Dan hoeft de verzekeraar meestal ook maar voor 50% de buitengerechtelijke kosten te betalen. Moet u dan zelf de rest van de kosten van uw belangenbehartiger betalen? Bij ons niet. Wij brengen dan maximaal 15% van het bedrag dat wij voor u verhalen in mindering om daarmee een deel van de niet vergoede buitengerechtelijke kosten af te dekken. Wat er verder dan nog niet vergoed wordt, brengen wij niet in rekening. U loopt dus niet het gevaar dat u er als het ware geld op moet toeleggen.

Verder praten 0172 – 42 70 74

Wat betekent “No cure no pay”?

Soms biedt een belangenbehartiger ‘no cure no pay’ aan. Dat betekent dat als de aansprakelijkheid niet rondkomt en u dus geen schadevergoeding ontvangt, u uw rechtshulpverlener ook niets hoeft te betalen. Als de aansprakelijkheid wel volledig wordt erkend en de verzekeraar uw schade zal vergoeden, moet u een bepaald percentage van uw schadevergoeding afdragen aan uw rechtshulpverlener. Hoe hoog dit percentage is, is afhankelijk van de afspraken die u hierover met uw rechtshulpverlener maakt.

Slachtoffers vinden dit vaak een aantrekkelijk idee. Maar het is in letselzaken meestal niet nodig. Als de verzekeraar de aansprakelijkheid erkent, kan de belangenbehartiger zijn kosten gewoon indienen bij de verzekeraar en krijgt het slachtoffer zijn volledige schade vergoed. Als het slachtoffer dan toch heeft ingestemd met ‘no cure no pay’, moet hij een deel van zijn schadevergoeding afdragen aan de belangenbehartiger, terwijl de belangenbehartiger ook nog gewoon zijn buitengerechtelijke kosten kan indienen bij de verzekeraar. Bij ‘no cure no pay’ wordt het slachtoffer dus ondanks de volledige erkenning van aansprakelijkheid niet volledig gecompenseerd voor zijn schade en dat vinden wij niet eerlijk.

Maar er zijn soms zaken waarbij het wél in het belang van het slachtoffer is om no-cure-no-pay-afspraken te maken. Dat doen advocaten dan alleen met toestemming van de Orde van Advocaten die strikt controleert of dit echt in het belang van het slachtoffer is.

Weet u niet wat handig is in uw situatie? Wij helpen u verder. U kunt contact met ons opnemen via 0172 – 42 70 74, het contactformulier of stuur ons een WhatsApp berichtje.

Kortom: Pas op met no cure no pay. Spreek dat alleen maar af als de aansprakelijkheid niet rond komt en dan alleen met een echte advocaat die onder controle staat van de Orde van Advocaten.

En in de meeste gevallen kan uw belangenbehartiger gewoon voor u optreden. Op kosten van de verzekeraar. Zo heeft u de best mogelijke bijstand.

Meer weten? Vragen? Neem gerust contact op

Heeft u vragen over dit onderwerp, of hoe dit in uw persoonlijke situatie van toepassing is? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons via tel: 0172 – 42 70 74. Of vul het contactformulier hieronder in en wij nemen contact met u op.




    Laat onze specialisten u helpen