Ontslag op staande voet – checklist voor werkgevers

Arbeidsrecht werkgever
Blog
12 december 2014

U overweegt een ontslag op staande voet? Stelt u zichzelf eerst deze 6 vragen!

Ontslag op staande voet
Werkgevers krijgen zo nu en dan te maken met een werknemer die het niet zo nauw neemt met de bedrijfsregels en deze overtreedt. Wordt deze overtreding opgemerkt door de werkgever, dan volgt vaak een waarschuwing. Gaat het om een herhaalde of een ernstige overtreding, dan rijst bij de werkgever al snel de vraag: kan ik de werknemer ontslaan?

Het financieel meest aantrekkelijke ontslag voor een werkgever is een ontslag op staande voet. Is dit ontslag succesvol, dan bent u immers direct van de werknemer af. Zijn arbeidsovereenkomst eindigt direct en daarmee dus ook zijn recht op loon. Bovendien hoeft u hem in beginsel geen ontslagvergoeding te betalen.

Kans van slagen
Zo’n ontslag op staande voet klinkt ideaal. Helaas voor de werkgever laat de kantonrechter een ontslag op staande voet vaak niet in stand. Het ontslag op staande voet is in het leven geroepen voor uitzonderlijke gevallen: werknemers die stelen, werknemers die frauderen of werknemers die zich schuldig maken aan werkweigering.

Dát de kantonrechter het ontslag op staande voet niet snel goedkeurt, is eigenlijk best logisch: de gevolgen voor de werknemer zijn groot. Niet alleen is hij per direct zijn baan en daarmee zijn inkomen kwijt, waarschijnlijk zal het UWV ook nog eens weigeren hem een WW-uitkering uit te betalen. Het UWV zal betogen dat hij het ontslag geheel aan zichzelf heeft te wijten.

De checklist
Toch resteren er genoeg gevallen waarbij een ontslag op staande voet wél gerechtvaardigd is. Overweegt u een werknemer op staande voet te ontslaan, stelt u zichzelf dan in ieder geval de volgende vragen:

1.    Heeft de werknemer de regels binnen uw bedrijf overtreden?

Wil een ontslag op staande voet slagen, dan moet er wel sprake zijn van een overtreding van de regels.

2.    Beschikt u over bewijs dat de werknemer de regels binnen uw bedrijf heeft overtreden?

Komt het tot een gerechtelijke procedure over het ontslag op staande voet, dan is het in beginsel aan u als werkgever om te bewijzen dát de werknemer de regels heeft overtreden. Bij bewijsmiddelen kunt u denken aan schriftelijke verklaringen, camerabeelden, getuigen, etc.

3.    Beschikt u over bewijs dat de werknemer bekend was met de betreffende regels binnen het bedrijf?

Komt het tot een gerechtelijke procedure, dan is het beginsel aan u om te bewijzen dat de werknemer ook daadwerkelijk bekend was met de betreffende regels. Staan de bedrijfsregels in uw personeelsreglement, dan is het raadzaam iedere nieuwe werknemer dit reglement ’voor gezien‘ te laten ondertekenen.

4.    Heeft de werknemer deze overtreding eerder begaan? Zo ja, is de werknemer hier toen voor gesanctioneerd?

Een ontslag op staande voet wordt door kantonrechters gezien als een laatste redmiddel. De rechter gaat ervan uit dat u eerst lichtere sancties uitvoert, voordat u de werknemer op staande voet ontslaat. Bij een lichtere sanctie kunt u denken aan een officiële waarschuwing of een schorsing. De rechter vraagt u in een procedure ook om bewijs van deze eerdere sancties.

5.    Beschikt u over bewijs dat de werknemer bekend was met de gevolgen van overtreding van de bedrijfsregels?

Een ontslag op staande voet heeft meer kans van slagen, als de werknemer ervan op de hoogte is dat zijn handelen een ontslag op staande voet tot gevolg kan hebben

6.    Heeft u de werknemer na het begaan van de overtreding direct naar huis gestuurd?

Wanneer u een werknemer op staande voet ontslaat, dient u dit ’onverwijld‘ te doen. Wacht u hier te lang mee, dan zal een rechter aannemen dat de overtreding voor u blijkbaar niet ernstig genoeg was.

Ja
Is het antwoord op alle bovenstaande vragen ’ja’, dan heeft u goede argumenten om de werknemer op staande voet te ontslaan. Immers, de werknemer heeft wederom de regels overtreden, terwijl hij wist welke gevolgen deze overtreding voor hem zou hebben.

Nee
Is het antwoord op één of meer van de bovenstaande vragen ’nee‘, dan is het raadzaam met een arbeidsrechtadvocaat te overleggen of een succesvol ontslag op staande voet haalbaar is. Een ontslag op staande voet brengt immers nogal wat risico’s met zich. Een werknemer die op staande voet wordt ontslagen, zal zich al snel genoodzaakt zien een gerechtelijke procedure te beginnen. Niet alleen zijn baan, maar ook zijn uitkering staat op het spel.

Voordat u een dergelijke procedure ingaat, is het goed om te weten of deze voor u enig kans van slagen heeft. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn er andere mogelijkheden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Daarbij kunt u denken aan een ’normaal‘ ontslag via het UWV of het sluiten van een beëindigingsovereenkomst met de werknemer.

Tot slot
Heeft u als werkgever te maken met een dergelijke situatie? Vraagt u zich af of ontslag op staande voet kans van slagen heeft? Neem dan vooral contact op met
arbeidsrechtadvocaat Jos van Bohemen. Bel met 0172 – 42 71 94 of vul het contactformulier in.




    Gerelateerde blogs

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    25 september 2023

    Redelijke grond vereist voor ontslag statutair bestuurder

    In een recente uitspraak bevestigt de rechtbank Overijssel dat ook voor het ontslag van een […]


    Lees meer ›
    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    21 september 2023

    Heeft een verbod op nevenactiviteiten zin?

    Sinds vorig jaar is er nieuwe wetgeving over nevenactiviteiten. De wetgever heeft de mogelijkheden voor een […]


    Lees meer ›
    Maak goede afspraken over relatiebeding als werkzaamheden werknemer veranderen

    4 mei 2023

    Maak goede afspraken over relatiebeding als werkzaamheden werknemer veranderen


    Lees meer ›